• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

De unieke Friso cultuur blijft behouden

1 maand geleden. 

Friso Bouwgroep krijgt binnen een aantal jaren een nieuwe leiding. Directeur-grootaandeelhouder Henk Dedden en commercieel directeur Jan Wageman stoppen ermee. Verkocht wordt de Friese bouwonderneming echter niet. Niet aan een investeerder, niet aan een andere bouwer. “We willen de unieke cultuur van Friso behouden.” - De Cobouw interviewde beide heren en schreef er het volgende artikel over: 

Ze stoppen ermee. Nou ja, ze gaan zich straks niet meer dagelijks met de leiding bezighouden. Want echt afscheid nemen, dat doen Henk Dedden en Jan Wageman niet. “We blijven op de achtergrond wel betrokken hoor”, geeft Wageman op het Friso-hoofdkantoor in Sneek toe. “Maar het is nu wel tijd dat er nieuwe mensen aan boord komen. Mijn houdbaarheidsdatum is bijna op. Ik heb nog maar een paar streepjes.”

Krijg Dedden en Wageman maar eens zover dat ze een interview geven. Dat is nog best lastig. Ze hebben niets tegen de pers, maar houden gewoon niet zo van publiciteit. Dat leidt alleen maar af van waar het echt om gaat: bouwen. Of zoals Wageman het verwoordt: “Gewoon goed bouwen”. Maar om de aanstaande wisseling van de wacht aan de top van het bedrijf toe te lichten, willen ze wel een uitzondering maken. “Voor een keer dan”, grapt Wageman.

Geleidelijk

De commercieel directeur van Friso zal volgend jaar oktober het bedrijf verlaten, vertelt hij. Hij gaat met pensioen. Dedden, net als Wageman 65 jaar, blijft nog wat langer, maar zal zich de komende jaren ook geleidelijk terugtrekken uit de dagelijkse leiding. Wie hen gaat opvolgen? Dat is nog niet bekend.

“Misschien komt er wel een directieteam met drie, vier personen”, zegt Dedden. “Ik denk dat het ook een beetje moet ontstaan allemaal. We zijn nu op zoek naar de juiste mensen. Ja, dat is best lastig. Je wilt vooral dat ze bij Friso passen.”

Niet gezegd is dat de opvolging van buiten Friso moet komen, al staat er intern ook niet direct een ‘kroonprins’ klaar. Jan Post, momenteel technisch directeur, blijft overigens wel onderdeel uitmaken van de directie. Dedden: “Kijk, één ding is voor mij duidelijk. We zoeken niet naar een nieuwe Henk en een nieuwe Jan.”

Wageman vult aan: “De wereld verandert. Alles gaat sneller, digitaler. Dus zijn ook andere competenties nodig. Mijn opvolger moet juist niet het profiel van mij hebben, zou ik dan ook denken. Al blijft vertrouwen heel belangrijk. Bouwen is gunnen.”

Foto: Persbureau Noordoost/Alex J. de Haan

Dedden en Wageman

Henk Dedden en Jan Wageman, beiden 65 jaar,  zwaaien al jaren de scepter op het hoofdkantoor van de Friso Bouwgroep in Sneek. Dedden is al ruim veertig jaar verbonden aan het bedrijf. Hij kwam binnen als werkvoorbereider, maar werkte zich op als directeur-eigenaar. Wageman is vijftien jaar in dienst van de bouwgroep. Onder hun leiding maakte de bouwer een flinke groei door. In 2018 boekte Friso een omzet van 201 miljoen euro. De cijfers over 2019 moeten nog worden gepubliceerd, maar zullen ondanks een lichte omzetdaling, niet veel afwijken van het voorgaande jaar.

Verkoop

Dedden is grootaandeelhouder van Friso. En dat blijft hij. Ook na zijn vertrek uit de directie. Verkoop van de bouwonderneming, die inmiddels zo’n 550 werk­nemers telt en een kleine 200 miljoen omzet draait, is niet aan de orde. Plat gezegd: Dedden gaat niet cashen.

“Ik heb nooit overwogen om het bedrijf te verkopen”, verduidelijkt Dedden. In zee gaan met een investeringsmaatschappij, zoals Van Wijnen onlangs deed, is voor hem geen optie. Net zomin als verkoop aan een andere bouwer dat is. “Misschien is er nog een bouwbedrijf dat hier in het noorden nog wat zoekt”, zegt hij met een glimlach. “Maar nee, dat gaan we niet doen. Ik wil dat Friso een onafhankelijke aannemer blijft. Dat de unieke cultuur van Friso behouden blijft.”

‘‘Wat wij belangrijk vinden is dat de generatie die hier nu werkt ook voor de volgende generatie werkt’

Dat roept wel de vraag op hoe de aandeelhoudersstructuur op langere termijn eruit komt te zien. Er komt immers een keer een dag dat ook Dedden er niet meer is. “Ja, dat is zo”, mompelt hij wat. Dan weer die glimlach. “Maar zo ver is het nog niet. Wij denken daar natuurlijk wel al over na.”

Excuus

Hadden Dedden en Wageman zich eerder over hun opvolging moeten buigen? Ja, geven ze beiden ruiterlijk toe. Maar, voeren ze als excuus aan, er is de laatste jaren wel het een en ander gebeurd in de bouw waardoor het er maar niet van kwam. Eerst kreeg de sector, en dus ook Friso, te maken met een stevige financiële crisis. Toen de markt eenmaal weer floreerde, staken PFAS en stikstof de kop op. En nu is alles en iedereen in de greep van corona. “Dan ben je meer bezig met boterhammen verdienen voor de werknemers en schuift de toekomstvisie iets meer naar de achtergrond.”

Overigens zorgde die eerste crisis er wel voor dat Friso is wat het vandaag de dag is: een landelijk opererend bouwbedrijf. En de nummer 25 van de Cobouw50-ranglijst. Wageman: “Zoals gezegd, het was destijds moeilijk om de broodtrommel vol te krijgen. Dus zijn we verder het land ingetrokken. Eerst in Groningen, waar we opdrachten van de Rijksuniversiteit en corporaties binnenhaalden. Maar toen dat niet genoeg was zijn we nog verder gaan kijken. Toen kwam er vraag vanuit Noord-Holland. De bouwers daar gingen zich meer en meer richten op groot Amsterdam, waardoor er ‘plek’ voor ons vrijkwam. Daar zijn we op ingesprongen.”

In de jaren daarna zette de opmars zich alleen maar door. “Eigenlijk zonder dat we het doorhadden, waren we ineens een landelijke bouwer”, concludeert Wageman. Inmiddels is Friso actief in de meeste provincies van Nederland en heeft de bouwgroep vestigingen in Sneek, Almere, Eibergen, Groningen, Heerenveen en Leeuwarden.

“Dat we als Fries bouwbedrijf zo ver gekomen zijn, daar ben ik trots op. Door gewoon goed te bouwen. In de crisis hebben we niet of nauwelijks mensen ontslagen. En ook nu zoeken we nog nieuwe medewerkers. We hebben vacatures. Echte, geen reclamevacatures.”


Foto: Persbureau Noordoost/Alex J. de Haan

Friso Bouwgroep

Friso is een bijzonder breed georiënteerde bouwer. Behalve in de woning- en utiliteitsbouw is de onderneming ook actief in de civiele beton- en waterbouw, restauratie, renovatie en onderhoud, prefabbeton en -houtskeletbouw en projectontwikkeling. Daarnaast beschikt de onderneming over twee eigen fabrieken waar kozijnen, prefabbetonelementen en prefab hsb-elementen worden geproduceerd. De veelzijdigheid is volgens algemeen directeur Henk Dedden een bewuste keuze. Als het in de ene branche wat minder gaat, kan dat worden opgevangen door onderdelen die in andere branches actief zijn. Vanuit Sneek wordt de groep – die volgend jaar haar 75-jarige jubileum viert – aangestuurd, al laat het bedrijf de verantwoordelijkheid laag in de organisatie liggen.

No-nonsense

Friso, dat volgend jaar zijn 75-jarige jubileum viert, kenmerkt zich volgens Dedden en Wageman door een no-nonsense-mentaliteit. Doen in plaats van zeggen hoe goed je wel niet bent. “Natuurlijk zijn wij ook innovatief, net zoals andere bouwers, die dat voortdurend maar roepen. Wij zeggen dat liever niet. Dat zit niet in onze cultuur. We schreeuwen het niet van de daken. Ja, soms doet dat wel een beetje zeer, maar gelukkig groeien we als bedrijf. Opdrachtgevers zien dat we goed bouwen.”

Een betrouwbare aannemer zijn, dat is wat Friso vooral wil uitstralen. Richting opdrachtgevers, maar ook richting het eigen personeel. De bouwer heeft relatief veel werknemers. “We doen bijna alles zelf, met onze eigen medewerkers. Opdrachtgevers vinden dat prettig”, weet Wageman. De continuïteit die Friso nastreeft geeft medewerkers bovendien zekerheid. Zekerheid dat ze werk hebben, een huis kunnen kopen, een gezin kunnen stichten en zo een onderdeel van de maatschappij kunnen zijn.

“Ja natuurlijk, wij moeten ook winst maken”, zegt Dedden. “Maar wat wij echt belangrijk vinden is dat de generatie die hier nu werkt ook voor de volgende generatie werkt. Dat is ons motto. Van generatie op generatie. Die cultuur willen we behouden.”

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt