• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Verbouw Drents Museum in volle vaart vooruit

1 maand geleden. 

In september vorig jaar is Jurriëns Noord gestart de verbouw van de Abdijkerk van het Drents museum in Assen.  De verbouwing bestaat uit twee fasen. In de eerste fase is de indeling van de abdijkerk aangepast. In fase 2 wordt de publieksruimte gemoderniseerd. Ondanks de coronaperikelen verwacht Jurriëns Noord het werk voor de bouwvakantie af te ronden. Projectleider Hendri Pannekoek en uitvoerder Bert Folkers lichten toe hoe deze spraakmakende klus vorm krijgt.

Compleet andere look

‘Met een nieuwe moderne stalen trap voorzien van glas, een andere vloer en een flinke schilderbeurt heeft de tentoonstellingsruimte in de Abdijkerk een compleet andere look gekregen’, vertelt projectleider Hendri Pannekoek van Jurriëns Noord.  ‘Deze eerste fase is in januari dit jaar afgerond en inmiddels is de eerste tentoonstelling ingericht. ‘Door de komst van het zogenoemde glazen ‘paviljoen’ tussen de Abdijkerk en Café Krul wordt de ruimte een stuk toegankelijker. In de toekomst worden hier grote groepen voor feestelijke openingen en grote exposities ontvangen.’

Voortgangsfoto Sake Elzinga 

Bouwen met publiek

Tijdens de verbouwing van de eerste fase is het museum open gebleven voor publiek. (Op dit moment is het museum gesloten i.v.m. het coronavirus.) De ruimte voor de bouwwerkzaamheden was hierdoor zeer beperkt. ‘Daarnaast moesten onze vakmannen rekening houden met de bezoekers’, vult Hendri aan. ‘De werkzaamheden brachten toch enige overlast met zich mee. Gelukkig kon de ruimte tijdelijke afgesloten worden. Op die manier kon Jurriëns de overlast goed beperken’. Inmiddels is de eerste tentoonstelling ingericht en klaar voor publiek.

Modern met behoud van het monumentale

In de tweede fase van het project wordt gewerkt aan de uitbreiding van de bestaande publieksruimte. Tussen de Abdijkerk en het voormalige Provinciehuis (onderdeel van het Drents Museum) is de oude tussenbouw inmiddels gesloopt. Waarna de staalconstructie voor de eerste verdieping en het dak is aangebracht. Ook is de betonvloer van de eerste verdieping gestort en zijn de dakplaten gelegd. ‘Het oude en nieuwe gedeelte worden op elkaar aangesloten waardoor het één het andere gaat versterken en een moderne en eigentijdse uitstraling krijgt. Uiteraard met oog voor- en behoud van de monumentale onderdelen.  



Impressie Sax Architecten 

Tijdige afstemming en begrip

Ook in de twee fase wordt er rekening gehouden met de overlast. Alhoewel de uitbreiding vooral op de open binnenplaats plaatsvindt, wordt tijdig afgestemd met de leiding en beveiliging van het museum zodat de veiligheid van het pand altijd gewaarborgd blijft. ‘Wij kunnen niet zomaar ergens een wandje verplaatsen of een sparing maken’, geeft Bert Folkers aan, uitvoerder bij Jurriëns Noord. ‘Dit stemmen we eerst goed af, en dat vraagt om een goede samenwerking tussen onze mannen en het Drents Museum. We moeten het samen doen, met begrip voor elkaars prioriteiten. Zeker bij bestaande panden waar normaal gesproken de zaken doordraaien. Het is fijn dat het bij dit project goed draait,’ besluit Bert zijn verhaal.

Voortgangsfoto Sake Elzinga 

 


Publicatie 

Dat de bouw van het Drents Museum in volle vaart vordert merkte ook RTV Drenthe op. Bekijk hier het artikel en videobeelden van het interview met museumdirecteur Harry Tupan.