• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Spectaculaire abseilklus op Martinitoren Groningen

4 maanden geleden. 

In de afgelopen vijfhonderd jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte het bouwwerk bijna in. Gelukkig staat d’Olle Grieze inmiddels alweer jaren fier overeind. Alleen de klokken geven al ruim een jaar de verkeerde tijd aan. Gisterochtend (18 februari) heeft Jurriëns Noord in samenwerking met ATI Abseiltechniek uit Sint Nicolaasga en Royal Eijsbouts uit Asten (Brabant) de uurwerken gedemonteerd en naar beneden getransporteerd. Lees meer >>

Menig voorbijganger bleef dinsdagochtend even stilstaan om het bijzondere schouwspel te bewonderen. Een passerend klasje kinderen is vooral onder de indruk van de abseilers die zorgvuldig de verschillende onderdelen van het eerste uurwerk verwijderen. Eerst de grote en kleine wijzer, daarna de wijzerplaat. De onderdelen gaan vervolgens via een katrol met afstandsbediening naar beneden.

Dringend aan reparatie toe

Het is een tijdrovende klus en bovendien hoognodig. De wijzerplaten van de Martinitoren weigeren al sinds februari 2019 dienst. Dinsdag is het herstel van de vier uurwerken van start gegaan. ‘De asjes en de tandwielen zijn na bijna veertig jaar versleten en dringend aan reparatie toe’, legt Jan Pestoor van de gemeente Groningen uit.

Grondig onderhoud

Jurriëns Noord is verantwoordelijk voor de coördinatie van alle werkzaamheden, het aanbrengen van tijdelijke voorzieningen, de vervanging van de vlonders op de eerste trans en het uitvoeren van kleine onderhoudswerkzaamheden. Eijsbouts neemt de torenklok onder handen. Het uurwerk zal worden hersteld, ontroest en de wijzers worden verguld. Deze actie vindt gelijktijdig plaats met onderhoudswerkzaamheden die Jurriëns Noord aan de Martinitoren uitvoert. ‘Als de wind het toelaat, hopen wij vandaag (woensdag 19 februari) alle onderdelen naar beneden te transporteren’, licht collega en uitvoerder Albert Jan Louwes toe. Albert verwacht dat het onderhoud zo’n drie maanden gaat duren. Naar verwachting zal de Martinitoren in mei de juiste tijd weer aangeven. Tot die tijd moet het markante bouwwerk het zonder zijn vier uurwerken stellen. De klokken van de toren blijven in afwezigheid van de uurwerken wél luiden.


In de media

De spectaculaire abseilklus werd opgepakt door diverse media. Zo verscheen het nieuwsitem in het Dag van het Noorden en in het NOS Jeugdjournaal. Bekijk hier de uitzending. Het item begint vanaf minuut 04.30. 

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt