• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Leerlingen bezoeken bouwplaats Bolsward

4 maanden geleden. 

Friso geeft regelmatig rondleidingen voor scholieren. Zowel op kantoor, als op de bouwplaats. Op woensdag 15 januari bezocht een groep van negen leerlingen van het Marne College de bouwplaats van HCW Bolsward. 


Deze leerlingen bereiden zich voor op een beroepskeuze en een technische richting voor hun vervolgopleiding. 's Ochtends hadden ze eerste voorlichting gehad van Bote Galema van het MBO over de mogelijkheden voor techniek opleidingen op het MBO
 

Interactieve rondleiding 

Daarna was het tijd om de praktijk te proeven en waar kan dat beter dan op het bijzondere project aan het voormalig stadhuis in hartje Bolsward. Ze konden tijdens de interactieve rondleiding kennismaken met zowel het restauratievak als ook de nieuwbouw. Hilbrand Veenje vertelde over de historie van het gebouw. Ook vertelde hij  over de onverwachte oude bouwelementen die de mannen van Friso tegenkomen tijdens de renovatie. Tenslotte vertelde hij hoe met prefab beton elementen op deze krappe bouwplaats het nieuwe gemeentearchief als lego in elkaar gestapeld wordt.
 
 
 
Meedenken over oplossingen
 
De leerlingen werden uitgedaagd om mee te denken over de dingen waar we dagelijks tegenaan lopen. Hoe plaats je zware betonlateien in een oude gevel, hoe vervang je houten balken die zijn aangetast door de bonte knaagkever, hoeveel dakpannen mag je op een steiger zetten?
 
"Het was een geslaagde ochtend, waarin de bouwtermen om de oren vlogen en de leerlingen aandachtig luisterden naar alle bijzonderheden die we tegenkomen bij dit project", vertelt Johan Keuning van Friso.