• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Omvangrijke restauratieklus Academiegebouw Groningen geklaard

6 maanden geleden. 

Het prachtige en bekende Academiegebouw aan de Boerstraat in Groningen onderging onlangs een omvangrijke restauratie. Jurriëns Noord startte in juli dit jaar in opdracht van de Rijksuniversiteit met de werkzaamheden. In oktober werden de stalen bekroningen weer teruggeplaatst en eind november werden de steigers verwijderd en was het statige monumentale pand weer zichtbaar.

Lees verder >>

Herstelwerkzaamheden

Het gebouw, ontworpen door de Haagse architect en Rijksbouwmeester J.A. Vrijman werd in 2007-2008 al grondig gerenoveerd. Afgelopen periode werkte Jurriens Noord vooral aan diverse herstelwerkzaamheden. Zo werd het metsel- en voegwerk van alle gegevens hersteld. Daarnaast werd het voegwerk van de monumentale trap, de ondeugdelijke leien en de aangetaste kozijnen, ramen en deuren vervangen. Ook werd het schilderwerk aangepakt.

Deze klus vroeg om een uitgekiende bouwlogistiek, waarbij de dagelijkse gang van zaken op de universiteit én de feestelijkheden gewoon door konden blijven gaan.

Een pronkstuk

Het Academiegebouw is het pronkstuk van de universiteit met grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. De neo-renaissancistische stijl is bijzonder vanwege de uitstraling, de plaats in de stad en de bijzondere ornamenten die in het pand gebruikt worden. Het is de plaats waar alle universitaire plechtigheden plaatsvinden en waar de tien faculteiten elk een eigen faculteitskamer hebben.

Uitgekiende bouwlogistiek

“Het Academiegebouw ligt midden in de binnenstad van Groningen en is een drukbezochte locatie waar wel zo'n 900 evenementen per jaar gehouden worden. Dat vroeg dus ook om een uitgekiende bouwlogistiek, waarbij de dagelijkse gang van zaken op de universiteit én de feestelijkheden gewoon door konden blijven gaan. Neem als voorbeeld het verwijderen van de steigers. Dit is natuurlijk niet gebeurt toen er een groot event aan de gang was en er veel bezoek was aan het gebouw,” vertelt Hendri Pannekoek van Jurriëns Noord. 

 

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt