• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Torenspits Stadhuis Bolsward per boot naar Sneek

10 maanden geleden. 

Bij de werkzaamheden aan het stadhuis Bolsward is gebleken dat de bouwkundige staat van de toren zo slecht is dat het bovenste deel eraf moet worden gehaald. Zaterdag 28 september werd het eerste deel van de toren (9 meter) eraf gehaald. Woensdag 2 oktober werd deel twee (het carrillon) succesvol naar beneden gehesen. Dinsdag 8 oktober volgde deel 3 (het laatste deel). Samen met het carrilon is het laatste deel per schip vervoerd naar Sneek. Lees meer... 

Instabieler dan verwacht 

Tijdens de restauratie van het stadhuis is gebleken dat de draagconstructie van de toren slechter is dan voorzien. Dit is veroorzaakt door de bonte knaagkever. Daarom is een steiger aangebracht om de draagconstructie te ondersteunen. Tegelijkertijd hebben de specialisten van Friso Bouwgroep en Jurriëns Noord onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de toren. Deze bleek instabieler dan verwacht. Samen met Gemeente Súdwest-Fryslan is vervolgens besloten de toren er af te halen voor restauratie.

 


Tweede en derde deel 

Het deel dat als eerste naar beneden getakeld is, is vervolgens horizontaal vervoerd naar de werkplaats van Jurriëns Noord in Sneek. Hier wordt verder onderzoek gedaan naar de staat van de toren. Het tweede deel (Carillon) is 2 oktober succesvol naar beneden getakeld. Het derde en laatste deel (Spinvloer) van de toren werd vandaag 8 oktober verwijderd. Beide onderdelen zijn vervolgens met een dieplader naar de Stoombootkade vervoerd. Het transport gaat vervolgens per schip naar de werkplaats van Jurriëns Noord/Friso Bouwgroep in Sneek. Hier komen de beide delen naar verwachting tussen 17.00 en 17.30 uur aan. 

 
 

Realisatie Cultuur Historisch Centrum De Tiid 

Jurriëns Noord en Aannemingsmaatschappij Friso, beide onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek, hebben de opdracht gekregen voor de verbouw van het voormalige stadhuis van Bolsward tot cultuur historisch centrum ‘De Tiid’. Het omvangrijke project vraagt een investering van 12,9 miljoen euro. “Met de realisatie van cultuur historisch centrum ‘De Tiid’ wordt de geschiedenis van het gebied weer zichtbaar en voelbaar gemaakt”, zegt burgemeester De Vries. “Samen met de bibliotheek, de nieuwe museale tentoonstellingen, het gemeentelijk archief, een horecagelegenheid, een auditorium en een loket van de gemeente wordt dit een prachtige plek.” Project volgen? 

Ben jij benieuwd naar de voorgang van dit project? Op de facebookpagina Cultuur Historisch Centrum De Tiid houdt Friso de voortgang van het project bij met video's en foto's. Volg de pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 

Klik hier om naar de facebookpagina te gaan.  

 

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt