• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Hoe slecht is de Torenspits van Joure er aan toe?

11 maanden geleden. 

Gister was er op Omrop Fryslan een item te zien over de Jouster Toer. Eind 2018 is de torenspits van de Jouster Toer verwijderd. Daarna zou de Jouster Toer gerestaureerd worden door Jurriëns Noord.  Nu blijkt de torenspits in slechtere staat te zijn dan verwacht.  Op dit moment ligt de torenspits in delen in de loods. De torenspits valt niet meer te restaureren en er is niet genoeg geld voor een nieuwe.

Levensgevaarlijke  situatie

Volgens timmerman Hugo Landman van Jurriëns Noord was het levensgevaarlijk en hadden er doden kunnen vallen. “De hoofdconstructie is zodanig aangetast door de bonte knaagkever, dat het niet verantwoord is dat die nog op de toren staat. Het hele gewicht is vijf ton. Je zult het maar op je hoofd krijgen.”

Nieuwe torenspits kost 285.000 euro

Nu blijkt dat de toren niet te restaureren is. Er moet een nieuwe torenspits worden gemaakt en dat kost 285.000 euro. De gemeenteraad moet nog  een besluit nemen over een bijdrage. Maar deze bijdrage zou maar 200.000 euro zijn, en dat is nog steeds niet genoeg.

Het hele interview met Hugo Landman is te zien op Omrop Fryslân >> https://www.omropfryslan.nl/nijs/891728-jouster-toer-wie-al-lange-tiid-yn-strieminne-steat-der-hiene-deaden-falle-kind