• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

550 jaar oud klooster in de steigers

8 maanden geleden. 

In opdracht van Stichting Klooster Ter Apel werkt Jurriëns Noord momenteel aan de restauratie van een ruim 550 jaar oud klooster in Ter Apel. Samen met Ballast & Bonekamp (een atelier voor glastoepassing) werken de vakmannen aan groot onderhoud van het voormalige klooster, wat nu als museum en galerie dient. Het klooster staat nu in de steigers, maar is wel toegankelijk voor publiek. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind mei opgeleverd.

Groot onderhoud

10 jaar geleden voerde Jurriëns Noord voor het laatst groot onderhoud uit aan het klooster. De restauratie van nu wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Museum Klooster Ter Apel, het Prins Bernhard Cultuurfonds en een rijkssubsidie instandhouding monumenten (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Het hele gebouw staat nu in de steigers.

'Dit gebouw is 553 jaar oud, dus er moet wat gebeuren', Op dit moment concentreren de werkzaamheden zich op de glas-in-loodramen en de dakgoten. De dakgoten worden vervangen, de ramen gerestaureerd. Ook het dak wordt aangepakt. 'Dat is een heel gedoe', zegt directeur Margriet van Klinken.

Fase 2 van het groot onderhoud is in volle gang. Er worden verschillende restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Zo worden de kapspanten boven de entree aangepast en in de stijl van de bestaande kap uitgevoerd. Ook worden de plavuizen op de kruisgang gerestaureerd en grotendeels ingevoegd. Daarnaast zullen de dakpannen opnieuw gerangschikt en bevestigd worden. De kapel wordt voorzien van nieuw lood, wat wordt vastgezet met trotseerloodjes. Daarbij wordt het voegwerk hersteld.

Klimaatbeheersing

Naast de onderhoudswerkzaamheden is de Bam regio Noord momenteel bezig met de laatste loodjes voor het nieuwe klimaatbeheersingssysteem. Vorig jaar zijn de nieuwe verwarmingsketels geplaatst en binnenkort is de hele klimaatbeheersing weer op orde en functioneert weer volgens de museale normen en eisen.

Naar verwachting worden de restauratie werkzaamheden in mei afgerond. Ook zal dan het glas-in-lood weer worden teruggeplaatst. Het museum en de galerieën zijn nu wel toegankelijk.

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt