• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

Friso Bouwgroep scoort weer met luchtdichtheid

9 maanden geleden. 

In Harlingen bouwt Aannemingsmaatschappij Friso in totaal 110 nieuwe woningen voor de Bouwvereniging. De woningen hebben een energiezuinig karakter. Zo zijn ze o.a. voorzien van zonnepanelen en een uitmuntende luchtdichte schil, blijkt uit onderzoek van Thermodicht, expert in luchtdichtheidsmetingen.

Luchtdichte woningen met Qv,10-waarde van 0,13

In het ontwerp van EPG-bereking van deze woningen is een infiltratie waarde van 0,300 dm3/s/m2 aangehouden. Nu blijft echter uit de praktijkmetingen dat de gemeten woningen een infiltratiewaarde scoren van gemiddeld 0,13 dm3/s/m2. Met andere woorden een perfecte luchtdichtheid.

De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) geeft aan hoe energie-efficiënt een nieuw gebouw is. Hoe luchtdichter het gebouw is, des te lager de energieprestatiecoëfficiënt wordt. Op dit moment geldt, op grond van het Bouwbesluit, een EPC voor nieuwe woningen van 0,4. Marten van der Wier, hoofduitvoerder van Friso: “Tijdens de aanbestedingsfase heeft Friso o.a. infiltratie waarde (Qv10) van  0,300 dm3/s/m2 aangeboden. Uit de meting is gebleken hier ruim onder zitten. Dit is een geweldig resultaat, en daar mogen we trots op zijn.

Luchtdicht bouwen is prefab bouwen

“Bij de bouw van de woningen hebben we gebruik gemaakt van geprefabriceerde casco’s. In de fabriek van Houkesloot Prefab in Leeuwarden is de complete schil geprefabriceerd. De details en afdichtingen zijn in het werk gestort. Hierdoor is een naadloze afdichting ontstaan dat vervolgens een ontzettend luchtdichte  woning oplevert. Op de bouwplaats hebben wij ook veel aandacht gehad voor de details en het in elkaar zetten van de elementen. Mede hierdoor hebben wij met dank aan het gehele bouwteam deze prestatie kunnen leveren.” vertelt Van der Wier.

Leerlingen betrokken

Friso deelt graag haar kennis. En dat is voor onderwijsinstelling ROC Friese Poort niet onopgemerkt gebleven. Op 14 november jl. brachten 22 TL en GL leerlingen een bezoek aan de bouwplaats in Harlingen. Deze leerlingen, met hun diploma’s al op zak, hebben toegang tot een niveau 4 opleiding. Voor de bouwopleidingen betekend dit dat de leerlingen richting uitvoerder/werkvoorbereider gaan of door gaan naar niveau 5 (HBO). Door een bezoek aan soortgelijke projecten krijgen de leerlingen een goed beeld van de beroepen in de bouw. Met als doel om vervolgens een baan te krijgen in de bouwsector. Friso draagt hier graag haar ‘bouwstenen’ aan bij.

Bij dit Design & Build project zijn de volgende partijen betrokken: Alynia Architecten uit Harlingen, Invent Advies uit Beilen, Ingenieursbureau Meijer en Joustra uit Heerenveen en Otte installaties uit Sneek.

 

Twitter

Bezig met laden

Klik hier als het te lang duurt