• Jurriëns Noord
  • Osloweg 125
  • Postbus 5274

Nieuws

353 jaar oude toren op Ameland in de steigers

23 maanden geleden. 

Onze restauratiemannen hebben wederom een mooie klus op Ameland onder handen. Dit keer gaat het om een oude toren in het centrum van Nes. De voormalige uitkijktoren staat volledig in de steigers om diverse herstelwerkzaamheden (metsel- en voegwerk) uit te kunnen voeren. Jurriëns Noord (onderdeel van Friso Bouwgroep) voert de werkzaamheden uit in opdracht van Gemeente Ameland.

Jurriëns Noord pakt toren aan

De toren, die in de vrije ruimte op het hoogste punt van het centrum van Nes staat, wordt volledig aangepakt. Tijdens vorige onderhoudswerkzaamheden is er een harde cementvoeg toegepast, waardoor er schade aan het metselwerk is ontstaan. Jurriëns Noord gaat alle voegen verwijderen en vervangt deze met een nieuwe kalkvoeg. Naast het herstellen van het metsel- en voegwerk worden de ankers, het dakbeschot en de balklagen aangepakt. Ook de wijzerplaten en de vaan op het dak worden gerestaureerd.

De toren is in 1664 gebouwd als uitkijktoren en baken. In 1732 werd hij verhoogd tot de huidige hoogte en voorzien van een zadeldak. Nadien zijn er diverse onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan de toren verricht. Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. Het verwijderen van de voegen en het afbikken van de stenen neemt minstens 4 weken in beslag. Naar verwachting zal de gehele restauratieklus eind september gereed zijn.